Brukshunden Kitchi

Kitchi hette i stamtavlan Riverhoffs Cayenne Kitchi (https://hundar.skk.se/hunddata/Hund.aspx?hundid=2362839) . En hund som jag hämtade hem vid 8 veckors ålder och som redan första dagen i hemmet högg efter både mig och min hovawarttik Sasja.

Genom SKKS avelsdata, kan jag visa att Kitchi var lite för mycket av allt, i jämförelse med medelvärdet för hovawart – och att hans aggressioner låg på en betydligt högre nivå än vad genomsnittshoffen brukar ha i sig. Ytterligare en tik i samma kull, hade förhöjd aggression. Trots detta, ville uppfödaren ifråga ta tillbaka Kitchi för att använda honom i avel, vilket jag satte stopp för genom att kastrera honom innan jag lät omplacera honom till slut.

Källa: https://hundar.skk.se/avelsdata/Flikar.aspx?sida=Hund_info&id=2362839
Söt som valp, men ändå så otroligt tuff hund.

Jag fick ständigt jobba med att avleda och dämpa hans aggressioner, men insåg till slut att uppgiften var mig övermäktig då han vid 2,5 års ålder gick in i en försenad könsmognad och gjorde otäcka utfall. Eftersom jag hade min son liten vid denna tid, vågade jag inte längre ha denna hund kvar, utan valde mellan att avliva eller omplacera. En veterinär övertalade mig att låta Kitchi få fortsätta leva, men för att säkerställa att inget skulle hända med min son, lät jag veterinären kastrera Kitchi och jag jobbade med honom i ytterligare 3 månader innan jag valde att omplacera honom. Jag var helt öppen i min annons om Kitchis förhöjda aggressioner och hänvisade till hans spindeldiagram på SKKs rasdata. Jag kommer att berätta mer om denna hund på en egen sida samt vad jag lärde mig av denna svåra hund.

Att få hem en valp som hugger – det är ett ansvar att ta om man samtidigt har barn och andra djur i familjen. Men min son och hunden Kitchi relaterade ju ändå till varandra på ganska komiska sätt ibland. Såsom här. 🙂
Hovawarten Kitchi vid 10 månaders ålder.
Hovawarthundar kan ha en ganska tuff lek, precis som kamphundar och andra lite tuffare brukshundar. Ändå gör de sällan illa sig. Här Sasja och Kitchi.