Brukshunden Sasja

Sasja hette ”Gårdvarens II Dejlig” i stamtavlan (https://hundar.skk.se/hunddata/Hund.aspx?hundid=504080) och hon var av rasen Hovawart. Det var min första brukshund som jag själv köpte. Helsvart skönhet och en stor personlighet och som verkligen gjorde rätt för namnet ”Dejlig”. Vänlig, ödmjuk, tillgiven och otroligt klok hund som var älskad av alla. Jag hade sådan otrolig lydnad på henne, att jag kunde lägga henne lös på plats på en liten gräsmatta utanför min sons dagis, och därefter hämta sonen inne på dagiset. Det rörde sig barn och vuxna, hundar och andra djur runtomkring henne, men hon låg blickstilla kvar och tittade efter där jag försvunnit runt husknuten och hon stannade kvar på sin platsliggning tills dess jag kommenderade att vi skulle gå hem igen. Hon var tvärsäker på platsliggningen och jag kunde också ställa henne långa stunder utan att hon rörde en fena.

När min hovawarttik Sasja var 4 månader gammal, vann hon och jag BIR på en inofficiell utbildning och vi blev BIG-5:a totalt på hela utställningen. Gissa om jag var lycklig och glad den dagen? Sasja, fick för första gången smaka oxfilé och pomme chateau den kvällen. 🙂 Det var hon absolut värd!

Mina pensionärsgrannar fick vid ett tillfälle låna med sig Sasja ner till ett äldreboende där hon fick hälsa på de boende under en träff de hade. Långt senare kom det okända pensionärer gående och utropade ”Men är det inte Sasja!”. Helt underbar hund med ett stort hjärta.

Sasja och jag spårtränade lite. Här lite kamp på G som belöning efter avslutat spår.

Om man ser till Sasjas MH, låg hon närmare den genomsnittliga hoffen vilket också kan ses bekräftat senare i korningen där hon fick ett resultat som låg precis under godkänt resultat. Hon var något mindre lekfull, något mindre nyfiken och något mindre social än genomsnittshoffen. En typisk enmanshund. Så här ser spindeldiagrammet från SKK avelsdata ut för Sasja:

Källa: https://hundar.skk.se/avelsdata/Flikar.aspx?sida=Hund_info&id=504080

För att få en mentalt stabil hund, är det viktigt att miljöträna dem i alla miljöer man kan komma på. Förr i tiden, var det tillåtet att ta med hundar in på Ölands Djurpark, så därför miljötränade jag mina hoffar Zitro och Sasja där. Här i mötet med de farliga tigrarna.
Många tar miste på när hundar ställer sig så här, att det är slagsmål på gång. Men i detta fall handlar det bara om lek. De stannar upp någon sekund och sedan är det full lek igen. När slagsmål är på G, står oftast bådas svansar rakt upp såsom skallerormar och ganska ofta kan man också se i övrigt kroppsspråk innan skallerormssvansarna visar sig, att hundarna spänner sig så de får hyenanackar. Någon av hundarna kan stirra rakt in i ögonen på den andra, som utmaning innan slagsmålet. Men här ser ni alltså bara en position som de kan inta korta sekunder mitt under lek. Detta är inte illavarslande.
Min son fick tidigt lära sig att relatera till djur, oftast går det alldeles utmärkt att ha djur och barn tillsammans. Min son föddes in i djurfamilj. Här ser ni hans spontana ledarskap då han själv var bara 2,5 år gammal. Hunden är min hovawarttik Sasja.
Sasja följde alltid sin lillhusse otroligt fint. Hon fungerade med allt och alla. Otroligt klok och förståndig tik. Vid ett tillfälle kom en kvinna fram till mig och frågade om hennes CP-skadade vuxna son kunde få klappa på Sasja. Mamman sade, att han var rädd för hundar och hade aldrig vågat ta i en hund tidigare. Sasja verkade förstå situationen, så hon vände rumpan mot sonen och satte sig snällt ner och väntade på att han skulle ta i hennes päls. Jag behövde aldrig förklara för henne, hon bara gjorde det ändå. Då fick modern till den CP-skadade sonen tårar i ögonen och sade förbluffat, att min hund förstod. <3 Sasja var sådan, helt underbar hund!
Sasja och Zitro var kullsyskon av rasen Hovawart. De lekte så otroligt fint med varandra. Sasja var lilla dejliga flickan medan Zitro var flockens clown och som alltid bjöd på roliga skratt. Dessa två hundar, lockade mig att skratta väldigt mycket.

Sasja var 60 cm hög och vägde runt 32-33 kg. Sasja och jag fick 11,5 år tillsammans.