Erotiquelle’s Kiras Gentestresultat

Jag har låtit gentesta Kira för att få en korrekt genetisk rasfördelning samt för att se om hon bär på ärftliga anlag för någon specifik sjukdom eller defekt. Detta, då jag avser att sätta Kira i avel och därför vill veta vad hon bär med sig. Hon kvalar in till avel med råge.

Först börjar jag med att redovisa vad uppfödaren har sagt att Kira ska ha för raser i sig och att jämföra detta med Embarks genomförda gentest:

Föräldrarna till min hund Erotiquelle’s Kira, skall enligt uppfödaren ha haft dessa raser i sig.

Enligt Embarks rastest har Kira följande raser i sig:

Kiras troliga stamtavla

Rent genetiskt, ser Kiras troliga stamtavla ut enligt följande, enligt Embark:

Jag har mailat till Embark och frågat om de särskiljer på Pitbull och Amstaff eller om de räknar det som samma ras. Jag väntar ’ännu svar från dem.

Röntgenresultat av höfter och armbågar

Kira är röntgat med A/A på höfter och 1/0 på armbågar.

Hon är också veterinärbesiktad med UA på hjärta och lungor.

Ärtfliga sjukdomar och defekter

Totalt har Kira genom Embarktestet frikänts från 207 olika ärftliga sjukdomar och defekter som hundar kan bära med sig. Helt fantastiskt! Vilken fantastisk hund jag har!

  • Kira är fri från ärftliga anlag av ögonsjukdomen PRA, nattblindhet och dagblindhet.
  • Kira bär ej anlag för rottissjukdomen JLPP.
  • Kira har inget anlag för epilepsi eller amstaffsjukdomen där nerver i lillhjärnan kan förstöras och orsaka anfall. Inte heller har hon anlag för schäfervinglighet.

Kiras anlag för päls och färg

Vidar har jag genom Embarktestet fått veta mycket av hennes genetiska arv vad gäller färg och päls.

Hon har följande gener med sig:

E(m)E – Mörk päls

NN (Cocoa Genen) – Ingen påverkan för mörkbrunt pigment i päls och hud.

BB – Kira producerar svart pigment.

DD – Ger mörk päls och skinn, färgen blir aldrig utspädd.

Tan-Kira är mycket vältecknad Black And Tan. På hovawarthundar kan Tan-teckningen växa fram med åren. Vissa valpar föds ”sotiga” men har de en gul fläck under svansen, utvecklar de ofta Tan-färg. Jag vet ärligt talat inte om detsamma gäller för Rottweilerhundar och rottisblandisar.

K (Dominant Black) och A-gen (Agoutigenen). Kira har k(y)k(y) vilket tillsammans med A och att hon avsaknar ee gör henne Black and Tan-tecknad. Hon har anlag för Mörk teckning i huvudet genom att hon har E(m)E-anlag men inte anlag för sadelteckning på ryggen såsom schäfrar kan ha (vilket kräver F, Kira har istället anlagen ”II”.)

Kira har SS-anlag vilket gör att hon troligtvis inte kan ärva ner vitt eller åtminstone ytterst lite vitt i sin päls. Hon har rr-anlag vilket visar att hon inte har anlag för skimmelfärg/dalmatinerfärg (Roam) och hon har även mm, vilket gör att hon inte har anlag för merlefärg. Hon har även hh-anlag varför hon inte har ärftligt anlag för harlequinfärg.

Genom sitt II-anlag har Kira inte anlag för att få mustasch, skägg eller ögonbryn.

Hon bär GG-gener, vilket gör att hon har kort päls.

Hennes TT-gener gör att hon tenderar att fälla mindre päls och hon har också CC-gener, som gör att hon har rak päls. Hon har inte anlag för hårlöshet eftersom hon bär NN-gener. Hon har inte heller albinoanlag, då hon har NN-gener och inte DD-gener.

Lite kuriosa

För övrigt berättas det om att just albinoanlaget hos hundar, härstammar från en enda doberman pincher som föddes 1976 i Tyskland. Alla hundar som har blivit albino, härstammar just från den hunden.

Mentalitet

Kira har blivit en ganska tuff och trygg donna nu. Hon har ganska mycket vakt i sig och har oftast koll på vad som rör sig runtomkring oss när vi är ute. Hon brukar varsla när någon ringer på dörren. Hon gillar att kela väldigt mycket, är rolig, har humor och lite ”go” i sig och hon är lätt att motivera till att hänga med på saker. Jag ser tydligt terrierblodet i henne.

Det är inte så mycket som bekommer Kira längre. Hon tuffar på i de flesta situationer och är mentalt stabil. Hon är inte ljudkänslig eller skottkänslig och hon tuffar på över de flesta underlag som vi går ut på. Vi rör oss mycket i skiftande stadsmiljö såväl som ute i naturen. Hon skulle nog gärna vilja jaga ekorrarna ute i närmaste park, om hon fick chansen, men hon ställer upp fint och och står stilla och håller ett vakande öga på boskap ute i hagar t ex. Hon kan gå lös ute i naturen och följer mig då fint.

Kira är fantastiskt socialt begåvad. Hon fungerar tillsammans med de flesta hundar, utom de hundar som inte har fostrats utan är väldigt gåpåiga. Då vill Kira dra sig undan. En tik försökte utmana henne på kamp och slagsmål vid ett tillfälle, men Kira undvek att svara upp genom att hålla munnen stängd, vrida huvudet åt andra hållet och dansa undan i vänstervarv tills jag fick tag på den andra tiken.

Det enda jag inte kunnat testa Kira riktigt i, är hur hon är med barn. Hon har levt med katter och hos sina förra ägare, fick hon även amma kattungar.

Jag brukar alltid ge hundarna lite uppgifter att lösa på vägen när vi är ute och går. Här är Kira tillsammans med sin bästa väninna Cherie, som även hon är en helt underbar hund! <3 De där två har väldigt fint och roligt tillsammans! Mina små damer. 🙂

Kiras uppfödare beskriver Kiras föräldrar såsom lugna och mentalt stabila familjehundar. Med den erfarenhet jag har av att hantera framför allt brukshundar och brukshundsblandisar, instämmer jag på detta även när det gäller Kira. Hon har lagom energi. Hon har inget emot att ligga som en soffpotatis i knät och njuta medan jag ser på film och hon ligger gärna tätt intill min kropp merparten av nätterna (och gärna med duntäcket över sig!) – men hon är med på noterna när jag taggar igång henne. Hon har blivit en trygg, säker och framåt hund som gärna tar för sig av livet. Det är en helt fantastisk resa som hon och jag har gjort tillsammans denna tid!

Kira är ett otroligt charmtroll. <3
Kira vill gärna ligga mellan mina ben och i min famn och vill ligga väldigt tätt intill. Hon visar tydligt hur hon njuter då. Då är hon verkligen avkopplad.

Kira är mycket tillgiven och kärleksfull hund. Hon har den högsta kvaliteten som jag någonsin har haft i en egen hund, med både korrekt exteriör och en helt fantastisk mentalitet. Nu med gentest, röntgen och veterinärbesiktningen avklarad, stärker det bara ytterligare att hon bör gå i avel. Så felfri hund får man leta länge efter. För mig har det tagit 21 år att hitta en sådan kvalitetshund.

Det ska bli spännande att se vad Kira nedärver till sina valpar och vad valparna kommer att få för arv ifrån sin tilltänkta pappa. Ja, jag har hane på G! Mer om honom berättar jag först när parning har skett och valparna ska födas eller har fötts. Men kombinationen är mycket intressant, kan jag skvallra redan nu. Jag tror det kommer att bli kanonfina valpar!

Och jag är övertygad om att Kira kommer att bli en mycket stolt och duktig mamma. <3

//Jelina