Fästingar och fästingsjukdomar

Fästingsjukdomen Anaplasmos (tidigare kallad ”Erlichia”)

Jag har haft en hund som insjuknade i Anaplasmos (tidigare kallat ”Erlichia”) och händelseförloppet var mycket snabbt vid själva insjuknandet. Jag kom upp en morgon och möttes av en mycket sjuk hund, som hade så hög feber att det var på gränsen till att han kunde få organskador. Jag fick kyla honom i duschen och sedan åka med öppna rutor på bilen för att kyla honom den vägen, då jag var på väg in till veterinären. Konvalescensen var lång.

Zitro, precis innan han blev jättesjuk i Erlichia, det som idag kallas Anaplasmos. De fick en del fästingar trots fästingmedel, då vi vistades vid denna hyrda stuga i Östergötland. Det var hans sista, fina sommar, för även om han tillfrisknade från Anaplasmos, skadades han under konvalescensen och jag kunde tyvärr inte rehabilitera honom. Han fick somna in efter 1,5 års försök till rehabilitering.
Mina hundar hade det roligt och fint på den semestern. Men just där, fick min blonde hane Zitro fästingsjukdomen Anaplasmos.

Då var det gängsle bruk att ge antibiotika i 3 veckors tid för anaplasmos. Men jag rådgjorde med min uppfödare, som hade en norsk väninna som forskat på fästingsjukdomar i Indien på hund och den väninnan sade att om man tar en kort antibiotikakur på 3 veckor, kommer hunden ofta att få återkommande skov med smärta i kroppen. Därför rekommenderade hon 16 veckors antibiotikakur. Jag drev igenom detta med min hund och han klarade sig mot alla odds.

Fästingmedel

Alla djurägare är nog oroliga för att deras djur ska drabbas av någon fästingsjukdom och varje vår brukar det ploppa upp många frågor och diskussioner på sociala media, om vilket fästingmedel som är det bästa att använda. Det jag kan rekommendera dig som läsare, är att oavsett vilket fästingmedel du använder, så ta för vanan att alltid syna av hunden då du vet att ni rört er i gräs som överstiger ca 10 cm längd. Fästingar brukar oftast i början krypa på framdelen av kroppen, vid framben, bringa och bröstkorg, samt i huvudet om hunden brukar hålla ner huvudet och nosa en del under turen.

Utöver örtblandingar och halsband med bärnsten, finns det en del medel som säljs på apotek.

Receptfria fästingmedel för hund

Expot

Expot är ett ganska starkt medel som droppas mitt emellan bogbladen och på ländryggen på djuren. Detta medel har fungerat bra på mina tidigare hoffar, men jag har hört om fall där vissa hundar har fått förlamad bakdel på kroppen. En annan negativ del med exspot är att man kan inte bada med hund som har detta medel på sig, för då dör fiskarna i vattnet. Att fiskar dör i vattnet där en badade hund med Expot är, ser jag som en varningsklocka, att det medlet nog inte är så snällt att ha på sin hund. Samtidigt ska det också vägas mot vad fästingsjukdomar kan orsaka om hunden får det.

Expot har funkat bra på mina långhåriga hundar. Men som sagt, jag vet åtminstone en hund som fått förlamning i bakdelen och därför fick tas bort. Man relaterade denna förlamning till just Exspot.

Frontline

Frontline finns receptfritt att köpa på apotek. Detta medel är något mildare än Expot, vilket gör att vissa hundar lättare kan få enstaka sittande fästingar – och ofta räcker det ju med en fästing som bär på virus, för att hunden ska kunna bli sjuk.

Min erfarenhet är att Frontline funkar som bäst på korthåriga hundar som inte har så tjock underull. Men om det är hundar som får bada mycket, försvinner Frontlinen snabbare varför man måste föra på den oftare för att hundarna ska ha ett så bra skydd som möjligt av det. Så det kan bli en dyr historia om man har badande hundar.

Min amerikanska bulldog/schäfer-blandis Zander kunde jag använda Frontline till, men eftersom han ville kasta sig i spat överallt, fick jag gå över till Bravecto. Det är ju så man för göra då man har hund, man får anpassa efter vilken typ av liv man lever med sina hundar. Jag ville kunna låta mina hundar bada, och då fungerade det ju varken med Expot eller Frontline. Expot för att det tar död på allt levande i vattnet, och Frontlineskyddet försämras på hunden om man låter den bada mycket.

Scalibur

Jag testade att ha Scalibur-halsbandet på min pudel/schäfer/golden-blandis, och det fungerade inte alls på honom. Han hade för tjock och tät päls och även om jag rakade en kanal runt halsen på honom, växte pälsen ut så fort på honom att halsbandet inte längre låg dikt an mot huden, och då fungerade det inte.

På Zorro, som hade tjock, lockig och tät päls (vilket kanske inte syns på just denna bild) fungerade inte Scalibur-halsbandet alls. Trots att jag klippte upp en kanal runt halsen, för hans päls växte ut så otroligt snabbt. Därför gick jag över på Bravecto tabletterna till honom.

Däremot fungerade det på mina sista hoffar, som hade lång päls men inte så tjock underull. Deras päls var inte lika tät som den som Zorro hade.

Bravecto tabletter

På recept kan du få ut Bravecto tabletter, som skyddar i ca 3 månader och som hunden ska svälja ner. Nu har det larmats om en del biverkningar på Bravecto, men personligen tycker jag att detta är det mer starkare preparatet som faktiskt fungerat allra bäst på mina djur. Men för att få recept på detta, kräver ofta veterinärerna att man ska göra en veterinärundersökning först, varför det blivit svårare att få ut det på recept numera.

Att ta bort fästingar

Det finns diverse hjälpmedel för att ta bort fästingar med. Vi som hållit på med boskap och hästar, har vanan inne att plocka fästingarna med bara fingrarna. Men risken med det liksom om man använder de mer pincettliknande fästingborttagarna, är att man råkar trycka fästingen på magen och om den har virus men ännu inte börjat suga, kan det resultera i att man trycker in viruset i sitt eget djur just när man försöker nypa bort fästingen.

Jag använder idag alltid Trix fästingpenna, som faktiskt är en svensk uppfinning. Den fungerar bra på alla fästingar förutom de allra minsta, som kan slinka ur själva lassot på fästingpennan. Men Trix-pennan är den fästingborttagare som har fungerat allra bäst, tycker jag. Om du söker fästingborttagare, kan du finna TRIX-pennan här. När detta skrivs, kostar en Trix-penna endast 58 kronor på Apoteket Hjärtat.