Foderlära hund

Hundar behöver få rätt mängd fett, proteiner och kolhydrater för att må bra. Utöver mineraler och vitaminer och en massa kel, bus, lek och kärlek.

Jag brukar se till att mina hundar får ett foder som innehåller ungefär 12-14 % fett och runt 24-27 % protein. Då brukar de oftast hålla sig fina i kropp, ha en bra energi och vara pigga och glada och ha fint hull. Oftast räcker det för mina hundar med 13-14 % fett och 24-25 % protein med det liv som jag och mina hundar lever.

Fettet är hundens viktigaste energikälla

Hundar använder i första hand fettet som energikälla. Om de får för lite fett, tar de istället av proteinerna för att kunna få den energi de behöver, vilket gör att de istället kan muskla sig lite sämre. För det är just proteinerna som är avgörande för att bygga muskler.

Vid ett tillfälle, hade jag en stor och oberäknerlig schäfer/terverence/siberian husky-hane på träning och bedömning hos mig några få dagar. Hunden var bland annat mycket starkt resursförsvarande och ville stjäla mat. Det visade sig att ägaren hade gått över på Coops billigaste basic-foder till hund och som hade bara 6,5 % fett och jag vill minnas att det hade endast runt 13-14 % protein. Ägarinnan kompenserade förvisso genom att ge lite större utgiva till hunden ifråga, men han var uppenbart undernärd och hade varit det i ca 6-8 månaders tid. Jag kan inte rekommendera att man går ner på så låg halt fett och proteiner till sin hund, det är på tok för dålig näring i sådant foder. En hund som får så dåligt med fett och proteiner, kommer att avmagra, kan få allvarligare invärtes sjukdomar och få beteendeproblematik.

Proteiner

Ofta säger man att valpar behöver högre andel fett och proteiner än vad vuxna hundar behöver, samt att behovet av fett och proteiner minskar för seniorhundar. Att växande valpar som också ska muskla sig behöver högre andel fett och protein anser jag är helt riktigt och rätt. Jag är dock lite skeptisk till att gå över på seniorfoder till hundar som ännu högt upp i åldern är aktiva. Är de ännu aktiva, behöver de fortfarande ett normalfoder.

Om en hund, katt, människa eller annat djur får för mycket proteiner, kan man utveckla njursten.

Kolhydrater

En hund klarar i regel inte av att ha mer än runt 50 % med kolhydrater i sin mat. Ofta kan man se på bajsmängden om maten har för mycket kolhydrater och är av för dålig kvalitet. Om hunden gör stora högar, byt foder för att se om bajshögarna minskar i storlek.

Äter din hund bajs utomhus?

En hund som är benägen att äta bajs utomhus, kan du testa att ge lite krossad ananans i maten.

Normalviktig hund samt övervikt hos hund

En hund som är i bra kondition, ska du kunna känna revbenen på samt se att den också har en midja. Det är viktigt att hålla den i bra hull, då hunden rent anatomiskt bär 70 % av sin vikt på frambenen och det annars kan bli belastningsskador. Beroende på ras kan även andra sjukdomar uppträda, såsom hjärtproblem, matsmältningsproblem och diabetes om hunden är överviktig.

En hund som behöver banta, kan du riva vitkål till och blanda med maten. Alternativt naturligtvis dra ner på fodermängden en aning och se till att motionera lite mer. En hund med övervikt brukar det ju i regel vara ganska lätt att justera vikten på genom kost och motion, de korrigerar sig ganska snabbt är min erfarenhet. Ett kilo mindre på en storvuxen hund, kan göra stor skillnad.

Vill du fördjupa dig ytterligare i näringslära för hund, kan jag rekommendera dig ett besök på agronom Marie Sallanders hemsida, http://sallanderconsulting.com/. Hon är välutbildad på området. Jag har själv använt hennes tidigare bok ”Hundens Kokbok” då jag under några år lagade egen hundmat åt våra tre stora hoffar.

Min exmans hund Gizmo hade fått en sprucken tand varmed hästtandläkare Torbjörn Lundström gjorde en fiffig lösning där han tog bort halva tanden och rotfyllde den andra halvan, för att Gizmo fortfarande skulle kunna hålla apporterna rätt. Under lång tid behövde därför Gizmo äta mjukt foder. Inga torrfoder fanns då på marknaden och som kunde blötas upp helt, inre kärnan på varje pöla var alltid hård. Därför började jag laga maten själv åt våra hundar, med Maries rekommendationer som grund.

Torbjörn är mycket skicklig på det han gör, här kan du läsa lite om honom: https://nt.se/nyheter/soderkoping/han-sadlade-om-till-hasttandlakare-9924063.aspx

Ryska gathundar känsliga för kyckling

Många ryska gathundar är känsliga för kyckling i foder. Så var det även med Angela, varför jag även lagade maten åt henne under den tid hon levde hos mig. Jag letade efter torrfoder utan kyckling, men tyvärr har de blandat i kyckling i vad jag kunde finna alla torrfoder som låg under 900 kr/12-15 kg. Angelas mat var så god, att även jag kunde äta den. 🙂

Carrier-fodret lämpligt till ryska gathundar och kamphundar

Jag har nyligen pratat med https://www.svenskafoder.se/, som tillverkar Carrier-, Tello- och Energy-fodren. De har nu tagit bort alla köttproteiner i sin blandning som innehåller lax och ris, efter att jag också påpekade att både ryska gathundar och kamphundsraserna kan vara känsliga för just köttproteiner. Tidigare hade Svenskt Foder ca 5 % kyckling i deras lax- och risblandning. Men nu har de alltså tagit bort detta ur sin produktion. Detta svenska familjeföretag med 3 som jobbar, är det mycket trevligt att ha göra med och de lyssnar in vad jag som kund har för önskemål. Jag har givit Carrierfodret till tidigare hundar och hundarna har hållit sig fina av dessa foder. Tidigare har jag kunnat använda Carrier kyckling och ris-blandningen. En fördel är också att detta foder är tillverkat av svenska råvaror och inte innehåller några konstigheter.

Hund med sköldkörtelsjukdom

Man försöker avla bort sköldkörtelsjukdom hos rasen hovawart. Exmannens hund var dock gravt sköldkörtelsjuk. När genomsnittshoffen brukar få ta 2 tabletter Levaxin per dag, hade Gizmo som högst 13 tabletter per dag. När han fick sin skadade tand åtgärdad och började få hemlagad mat, visade det sig att hans grava sköldkörtelsjukdom lindrades och vi fick gå ner på 4 tabletter/dag istället för 13, såsom tidigare då han ätit torrfoder.

Jag började därför analysera vad som skilde torrfodret han ätit tidigare från det jag själv lagade åt hundarna. Det enda jag kunde hitta som skilde sig åt i princip, var att torrfodren innehåller dels konserveringsmedel, dels ibland även färgämnen.

Var därför vaksam på detta om du har en sköldkörtelsjuk hund. Välj ett foder utan konserveringsmedel och färgämnen för att se om sköldkörtelhormonerna regleras till det bättre av det.