Om din hund blir sjuk

Temperatur/feber

Hundars normala temp ligger på mellan 38-39 grader. Det kan vara bra att tempa din hund när den är frisk för att veta vad dennes normaltemperatur brukar ligga på. Observera att om hunden just har varit ute och rört på sig, kan tempen ligga lite högre tillfälligt.

En hund som har feber över 40 grader, kan snabbt försämras och bli både uttorkad och få organsvikt. Därför är det viktigt att kyla en hund som har högre feber och att snabbt ta sig till veterinär om så är fallet. Det går bra att kyla hunden genom att duscha den kallt och att köra med fönsterrutorna eller air condition på kallt i bilen på vägen in till veterinär.

Puls

Pulsen känns lättast på insidan av låret och ganska högt upp i ljumsken.

Normal vilopuls för hund är 70-120 slag per minut medan katter ligger på något högre 120-140 slag per minut. Hundars puls ligger alltså något högre än vad människors normalpuls ofta ligger.

Slemhinnor

Om du lyfter på läppen och kollar tandköttet, kan du se om den har samma färg som vanligt eller om den är blekare.

Om du trycker på köttet/slemhinnorna, kan du därefter se om färgen återkommer snabbt eller långsamt. Om färgen återkommer långsamt kan hunden vara uttorkad och då behöver du försöka få i den vätska. Du kan också testa att ta tag i skinnet på hundens huvud och lyfta det lite. När du släpper ska skinnvecket gå tillbaka och släta ut sig inom ett par sekunder. Gör det inte det, kan det också tyda på vätskebrist.

Om din hund kräks och har diarré

För att lugna ner kräkningar och diarré, kan du inte mata hunden som normalt. Börja först med att ge den vätska, som är det allra viktigaste. Det bästa att ge en hund för dålig mage, är antingen risavkok eller att göra en blandning bestående av följande:

1 krm bikarbonat

1 tsk salt

1 msk socker

1 liter vatten

Koka upp vattnet och blanda i ingredienserna och rör om tills det löser sig. Låt kallna. använd gärna barnspruta för medicin till hunden för att spruta långt ner i gapet. Blandningen smakar inte speciellt gott, men är viktig om hunden är dålig i magen.

Om din hund blir ormbiten

Det är viktigt att hunden inte rör sig för då sprider sig giftet snabbare. Se därför till att bara ta er på betryggande avstånd från ormen/ormarna och att sedan stanna för att ringa efter hjälp. Oftast blir hundar bitna i tassarna eller i nosen.

Ormar biter oftast utan att spruta ut gift, för det tar månader för dem att producera nytt gift och därför försöker de hushålla med det. Således kan din hund bli biten utan att få gift i sig. Men om den får gift i sig och blir dålig, är det viktigt att den kommer till veterinär.

Jag brukar tänka, att kan jag, försöker jag själv ta bett från orm än att min hund blir biten. Jag har större kropp och kan lättare klara av ett ormbett än min hund och jag kan också få snabbare och billigare vård än vad en hund kan få. Blir hunden biten mellan lördagar kl 17.00 till söndagar kl 09.00 finns det inte heller någon veterinär att tillgå i hela Östergötland där jag bor, utan närmaste veterinär för sällskapsdjur är då Strömsholms Djursjukhus eller Bagarmossens Djursjukhus. Det är således bättre att ta bettet själv än att hunden gör det, om man bara hinner.

Analsäcksinflammation

De flesta veterinärer rekommenderar att man inte själv ska tömma analsäckarna längre utan att man ska komma in till dem och låta dem få göra det. Jag har dock fått lära mig av veterinär hur man gör detta och har i de fall två av mina hundar haft det problemet, skött det själv. Det finns en speciell teknik för hur man tömmer analsäckarna, men om du inte vet hur du ska göra det, är det bäst att ta hjälp av veterinär.

Många tror att deras hundar har analsäcksinflammation trots att de inte har det. Om hunden har analsäcksinflammation, kommer du att känna det på den genomträngande lukten, som kan sätta sig i kläder, alla tyger, i tapeter – you name it! Det är en mycket stark och obehaglig odör och har du känt den en gång, kommer du alltid att känna igen den doften.