Om Jelina J

Ägare till Erotiquelles Kira

Jelina heter jag och jag är född 1966 i en brytpunkt då synen på hundar började förändras. År 2021 är jag alltså 55 år gammal (bilden är tagen i februari 2021). Under 1960- och 70-talet, levde många hundar ständiga hundgårdsliv eller var uppbundna i löplinor på tomterna. I mitten av 1970-talet vill jag minnas att alltfler började se hundar såsom familjemedlemmar och att de alltmer släpptes in i sina familjers hem.

Under de sista 21 åren, har jag haft egna hundar i ca 19 av 21 år, ofta med flera hundar samtidigt. Det är sådan jag är, jag är ”flerhundsmänniska” som trivs bäst då jag har flera hundar att relatera till samtidigt. Mitt hundkunnande är idag min allra starkaste merit och jag ser det som en viktig och oersättlig erfarenhet. Det är en merit jag inte vill vara utan och jag brinner för mitt engagemang runt hundar, hundhantering och djurkommunikation – utan att för den delen bli idealistisk i mitt sätt att tänka och agera. Jag står fortfarande med båda fötterna på jorden.

Jag växte upp på en gård där min mor drev gården och skötte djuren, med oss barn som hjälpredor. Min mor avlade fram schäfrar och strävhåriga taxar medan min far jobbade inom industrin. Under min barndom föddes över 100 schäfervalpar i vårt hem och ytterligare några tiotal taxar. Polisen brukade också lämna över omhändertagna schäfrar eller kasserade polishundar till min mor, som fick i uppgift att rehabilitera dem och sedan försöka sälja dem vidare. Gick det inte att rehabilitera dem, fick min far skjuta dem.

Min första egna hund fick jag då jag var 8 år gammal. Det var en västgötaspets vid namn Putte och som också hjälpte oss att valla hem korna då det var dags för mjölkning och utfordring. Putte fanns i mitt liv fram tills jag var 16,5 år gammal. Mer om honom kan ni läsa här.

Därefter följde det några år då jag inte hade egen hund då jag jobbade på tok för mycket, men där det ändå alltid fanns hundar runtomkring mig i min närhet. En gråhund, västgötaspetsar, rottweilers, schäfrar, terverence, new foundland, jakthundar (drever, dreverblandisar, vorster), golden reitrivers, norsk buhund, borderterrier, utterhundar, flat coated reitrivers, pyreneerhund, afghanhundar, greyhound… Jag hade lite från och till hand om andras hundar över t ex helger eller då de var bortresta. Jag missar säkert någon. För mig har det ju alltid varit så att jag levt ett liv där hundar alltid funnits med i bilden, även om jag en period inte hade egna.

Till slut skaffade jag min första egna hund igen. Det blev en hovawarttik som jag döpte till Sasja. Sasja och jag kom att dela vår tillvaro i 11,5 år. Samtidigt med Sasja följde ytterligare hundar. Två hoffar på låns ibland, Disco och Casper. Därefter hoffarna Zitro och Kitchi. Efter att Sasja somnat in, kom senare brukshundsblandisarna Zorro, Zander, Angela och nu Kira in i mitt liv. Utöver Kira finns ytterligare en hund med i mitt liv till viss del. Det är min gode väns hund Cherie, som är en blandisdam född 2015 och som har raserna schäfer och pitbull i sig. Hon är ca 58 cm hög och väger 26-28 kg.

Jag har därutöver hjälpt en del hundägare som har haft problem i sitt hundägarskap och jag brukar också vissa dagar få låna min ena väns hund Cherie, och som är en blandis mellan schäfer och pitbull. Ett tag tog jag från och till hand om en hund och som hade 5 olika raser i sig, men där border collieanlagen slagit igenom tydligt.

Jag har alltid haft lätt för att kommunicera med djur. Det sitter i sedan barnsben och föll sig naturligt tror jag, då jag ju växte upp mitt bland djuren på vår gård. Jag hade såsom barn och ung ett starkt hästintresse, men det räckte inte med det. Jag relaterade till nötkreatur, hästar, grisar, får, höns, kaniner, kalkoner, underlater, hundar och katter. Utöver det även med en del vilda djur. Små, underbara ödlor som alltid var så nyfikna på mig. Fjärilar som brukade dras till mig som till nektar, de flög ofta runt mig och satte sig ofta på mina armar för att bara sitta och titta på mig. Jag har haft närkontakt med rådjur, älgar och grävlingar samt en hel del möss och råttor.

Jag driver bloggen http://www.hundunderutbildning.bloggplatsen.se och där du som läsare kan följa min och Kiras utveckling eller om jag tränar någon annans hund lite då och då. Jag skriver också en del om djurkommunikation och hundhantering och jag kommer säkerligen också att skriva lite om hantering av hästar också. Kanske även hantering av andra djurslag därutöver. På den bloggen kommer jag också att skriva en del om min egen utveckling.

Jag kämpar med viss sjukdomsbild och försöker att rehabilitera mig själv. Viss sjukdomsbild kan jag aldrig bli frisk från men jag har en del skador i min kropp som jag försöker att rehabilitera mig ifrån genom att bygga upp en bättre kondition och stödjande muskulatur. Mitt hundliv är viktigt i den processen. En annan del som är viktig för min rehabilitering är min kreativitet, där sång och musik är viktiga inslag, men också att försöka knåpa ihop enklare kortfilmer samt fota. Jag tycker om att spela lite teater och sketcher samt att klä ut mig. Att vistas i naturen och då främst i skog och nära vatten, är viktigt för min läkning. Där finner jag ro och kan ladda mina batterier på nytt.

När jag vistas i naturen, visar jag respekt för allt levande och för vår moder jord. Jag har ett holistiskt synsätt, vilket innebär för mig att allt hänger samman på något sätt och att det blir följdeffekter om något saknas. Mer om holism kan du läsa om på min andra hemsida, www.restinpieces.org. Där kommer jag även att ta upp en del om mental träning, mindfulness och personlig utveckling.