Reproduktionsfysiologi

Tikars reproduktionsfysiologi

Tikar hamnar vanligen i puberteten någon gång mellan 6-18 månaders ålder. Man brukar säga att de gör detta när de har nått 85 % av sin vuxenvikt. De får då spontan ägglossning och hundar får aldrig någon egentlig menopaus. Fertiliteten minskar gradvis efter 4-5 års ålder.

Om tikar själva skulle få välja, skulle de leva i monogama förhållanden. De vill alltså helst få valpar med samma hane. Men vi människor har gått in och styrt upp detta i aveln så det är få tikar som får chansen att behålla samma partner hela livet.

Hanars reproduktionsfysiologi

Hanar hamnar i puberteten då de är 6-12 månader gamla och de har nått ca 85 % av sin vuxenvikt. När de är könsmogna, har de full spermieproduktion och de producerar 12-17 miljoner spermier/gram testikelvävnad och dag. En normal vuxen hane kan para ca 3 dagar per vecka alternativt varannan dag utan att få försämrad spermieproduktion. De fortsätter vara fertila till ca 10 års ålder, ibland något längre. Fertiliteten kan minska av t ex testikeldegeneration, att det är för varmt väder (sämre spermieproduktion under högsommaren), testikeltumörer, sköldkörtelrubbning, prostataproblem och av att de medicineras.

Om man vill använda en hane som tidigare varit kemiskt kastrerad, tar det två månader att producera nya spermier. Man brukar säga att upp till 30-40 % av spermierna kan vara defekta hos hanen, men att det ändå kan leda till en befruktning.