Reproduktionsfysiologi

Tikars reproduktionsfysiologi

Tikar hamnar vanligen i puberteten någon gång mellan 6-18 månaders ålder. Man brukar säga att de gör detta när de har nått 85 % av sin vuxenvikt. De får då spontan ägglossning och hundar får aldrig någon egentlig menopaus. Fertiliteten minskar gradvis efter 4-5 års ålder.

Om tikar själva skulle få välja, skulle de leva i monogama förhållanden. De vill alltså helst få valpar med samma hane. Men vi människor har gått in och styrt upp detta i aveln så det är få tikar som får chansen att behålla samma partner hela livet.

Hanars reproduktionsfysiologi

Hanar hamnar i puberteten då de är 6-12 månader gamla och de har nått ca 85 % av sin vuxenvikt. När de är könsmogna, har de full spermieproduktion och de producerar 12-17 miljoner spermier/gram testikelvävnad och dag. En normal vuxen hane kan para ca 3 dagar per vecka alternativt varannan dag utan att få försämrad spermieproduktion. De fortsätter vara fertila till ca 10 års ålder, ibland något längre. Fertiliteten kan minska av t ex testikeldegeneration, att det är för varmt väder (sämre spermieproduktion under högsommaren), testikeltumörer, sköldkörtelrubbning, prostataproblem och av att de medicineras.

Om man vill använda en hane som tidigare varit kemiskt kastrerad, tar det två månader att producera nya spermier. Man brukar säga att upp till 30-40 % av spermierna kan vara defekta hos hanen, men att det ändå kan leda till en befruktning.

Från Rottweilerklubbens Rasspecifika Avelsstrategi (RAS) som varit på remiss under år 2020 har jag hämtat följande 2 citat. Detta är något som vi alla behöver betänka och begrunda, innan vi överanvänder vissa individer i avel. Speciellt när det gäller vissa hanar som tenderar att överanvändas inom blandrasaveln och inom en specifikt begränsad blandrasavel:

”Ingen hane bör ges tillfälle att få fler valpar än 5 % av de som föds under hans generation. Idealet är att inte överskrida 2 % och högsta lämpliga antalet är 77 valpar. Med en genomsnittlig kullstorlek på 6,4 innebär det ca 11 kullar under hanhundens livstid.” (Sid 10)

”En avelsmatador är en hund (hane eller tik) som under sin livstid producerar mer än 5 % av alla valpar som föds under en 5 års period. När en hund blir en avelsmatador så kan det ha en stor inverkan på populationen om det visar sig att hunden har defekta gener som leder till sjukdom hos avkommor eller ättlingar. Det blir mycket svårt att i senare generationer undvika inavel på avelsmatadorer vilket ökar risken för dubblering av defekta gener.” (sid 11)